by Alejandro Ruden, Alliance of Bioversity International and CIAT

Livestock production is a fundamental source of income and greenhouse gas (GHG) emissions in Latin American countries. 20 percent of the region’s emissions come from agriculture, 70 percent of which comes from livestock (FAO, 2019). There are several management and technology options with enteric methane mitigation potential that have been evaluated and their scale is expected to contribute to achieving the GHG emission reduction targets under the Paris Agreement. These technologies include management of the animal diet, reproductive control, administration of supplements, and reduction of the age at slaughter, among others. However, widespread adoption of promising mitigation options remains limited, raising questions about whether the planned emission reduction targets are achievable. Using the results of local studies, a team conformed by experts from 10 different countries 7 of them Latin American have explored the mitigation potentials of currently proposed management technologies and practices to mitigate enteric methane emissions from livestock production systems in Latin American countries with the highest emissions. The experts then discussed the barriers to adopting innovations that significantly reduce enteric methane emissions from livestock and the main changes in policies and practices necessary to raise national ambitions in high-emission countries. Drawing on today’s latest science and thought, they have taken their perspective to an inclusive approach and reimagine how the academic, research, business and public policy sectors can support and incentivize the changes necessary to raise the level of ambition and achieve goals of sustainable development, taking into account actions from the farm to the national scale. Some improvements identified and that need to be made are improving access to information through effective technology transfer plans, access to financial products by small producers, and establishing seed multiplication systems for fodder materials. Everything from the integration of different sectors such as universities and research centers, private companies, the policy makers, consumers and producers.
Español
Barreras y Estrategias para Alcanzar las Metas de Mitigación de GEI del Sector Ganadero en América Latina
La producción ganadera es una Fuente importante de ingresos y de emisiones de gases efecto invernadero (GEI) en Latinoamérica. 20 por ciento de las emisiones de la región provienen de la agricultura, 70 de las cuales provienen de la ganadería (FAO, 2019). En la actualidad, existen muchas opciones tecnológicas que poseen potencial de mitigar las emisiones de metano entérico, estas han sido evaluadas, lo que ha llevado a pensar que su escalamiento puede contribuir a cumplir los compromisos de mitigación de GEI bajo el Acuerdo de París. Estas tecnologías incluyen el manejo de la dieta animal, control reproductivo, administración de suplementos y reducción de la edad para el sacrificio, entre otras. No obstante, la adopción de opciones con potencial de mitigación sigue siendo muy limitada, lo que hace preguntar a los científicos del sector si los objetivos de reducción propuestos son alcanzables. Usando los resultados de estudios locales, un equipo conformado por expertos de 10 diferentes países, 7 de ellos latinoamericanos, han explorado el potencial de mitigación de las tecnologías y prácticas propuestas a la actualidad para reducir las emisiones de metano entérico de la producción ganadera de los países latinoamericanos con mayores emisiones. Los científicos discutieron las barreras para adoptar innovaciones que reducen significativamente las emisiones de metano entérico en el ganado y los cambios trascendentales en políticas y prácticas necesarios para alcanzar las ambiciones nacionales de los países con las más altas emisiones. Con base en la ciencia y el enfoque más recientes de la actualidad, han llevado su perspectiva a un enfoque inclusivo y re imaginaron cómo los sectores académico, de investigación, empresarial y de políticas públicas pueden apoyar e incentivar los cambios necesarios para elevar el nivel de ambición y alcanzar objetivos de desarrollo sostenible. teniendo en cuenta las acciones desde la finca hasta la escala nacional. Algunas mejoras identificadas y que deben realizarse son mejorar el acceso a la información a través de planes efectivos de transferencia de tecnología, acceso a productos financieros por parte de pequeños productores y establecer sistemas de multiplicación de semillas para materiales forrajeros. Todo, desde la integración de diferentes sectores, como universidades y centros de investigación, empresas privadas, tomadores de decisiones, consumidores y productores.
Arango J, Ruden A, Martinez-Baron D, Loboguerrero AM, Berndt A, Chacón M, Torres CF, Oyhantcabal W, Gomez CA, Ricci P, Ku-Vera J, Burkart S, Moorby JM and Chirinda N (2020) Ambition Meets Reality: Achieving GHG Emission Reduction Targets in the Livestock Sector of Latin America. Front. Sustain. Food Syst. 4:65. doi: 10.3389/fsufs.2020.00065
FAO (2019). “GLEAM 2.0 – Evaluación de las emisiones de gases de efecto invernadero y su potencial de mitigación.” from http://www.fao.org/gleam/results/es/#top.